Vlaggenmast

De vlag in top

Al geruime tijd wappert de vlag dag en nacht op de Statendam. Dit om blijk te geven aan onze vrijheid, elke dag weer, en het feestelijke gevoel om op de Statendam te vertoeven. Omdat de vlag is aangelicht mag hij ook ’s nachts wapperen. Bij harde wind of storm wordt de vlag gestreken.

De Nederlandse vlag nader bezien

Onze vlag symboliseert de eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. Als zij in Nederland wordt gehesen dient de Nederlandse vlag een ereplaats in te nemen. De juiste kleuren van de Nederlandse vlag zijn helder vermiljoen rood – helderwit – kobaltblauw.
De lengte van de vlaggenstok is zodanig uitgevoerd dat de vlag, ook als zij halfstok hangt, de grond niet kan raken en het verkeer niet hindert.
Op de vlag mogen geen versieringen of andere toevoegingen worden aangebracht. Alleen op uitdrukkelijke toestemming van Z.M. de Koning kan daar van worden afgeweken.
Onderstaand staan de data vermeld waarop gevlagd mag worden. Indien een datum op een zondag of op een algemeen erkende christelijke feestdag valt, dient op de tussen haakjes vermelde datum te worden gevlagd.

Vlaggen met oranje wimpel

• Koningsdag, 27 april (26 april)
  • Verjaardagen van:
    • Princes Beatrix, 31 januari (1 februari)
    • Koning Willem Alexander 27 april (26 april)
    • Koningin Máxima 17 mei (18 mei)
    • Princes Catharina-Amalia, 7 december (8 december)
  • Andere verjaardagen van leden van de Koninklijke Familie.
  • Feestelijkheden m.b.t. leden van de Koninklijke Familie: bijvoorbeeld huwelijk, jubileum, bezoek.

Vlaggen zonder oranje wimpel

• Nationale Bevrijdingsdag, 5 mei
  • Koninkrijksdag, 15 december (16 december)
  • Op verzoek van de gemeentelijke overheid

Halfstok vlaggen altijd zonder oranje wimpel

• Dodenherdenking, 4 mei
  • Bij het overlijden van een lid van de Koninklijke Familie.

Zo hoort het

• Bij het halfstok hijsen wordt de vlag eerst tot de top gehesen waarna deze langzaam wordt neergehaald totdat de onderzijde van de broeking op de helft van masthoogte is gekomen.
  • Vervolgens wordt de vlaggenlijn vastgemaakt.
  • Bij het neerhalen van de vlag wordt deze eerst langzaam naar de top gebracht en daarna op dezelfde manier omlaag gebracht.

Het kan voorkomen dat een vlag na verloop van tijd versleten, dan wel vervuild is. In deze gevallen moet de vlag op onopvallende manier worden vernietigd of worden gereinigd en gerepareerd.